ВМРО Варна: Общинският план за интеграция на ромите е дискриминация
ВМРО Варна: Общинският план за интеграция на ромите е дискриминация / Dariknews.bg

Като дискриминация към пострадалите от бедствието в „Аспарухово“ български семейства и предпоставка за създаване на циганско гето в квартала определиха общинския план за интегриране на ромите председателя на ВМРО Варна Живко Костадинов и адв. Петър Николов жител на "Аспарухово". Проекта за приложение на общинския план за интегриране на ромите във Варна предвижда изграждането на жилища за 200 цигански семейства през следващите 5 години.

Според председателя на градската структура на ВМРО планът за интеграция на ромите ще е за сметка на всички варненци и най-вече на жителите на „Аспарухово“ и „Владиславово“. Живко Костадинов припомни, че след миналогодишното бедствие в „Аспарухово“ представителите на местната власт са твърдели, че в социалния блок, който предстои да бъде изграден в квартала, ще се настаняват само пострадали семейства от района. В представения петгодишен план за интеграция обаче е упоменато, че ще има и роми от други квартали.

„За пореден път варненци ще бъдат излъгани от представители на местната администрация, като ще се налеят средства от нашите данъци за интегрирането на циганското население във Варна. В този план подробно е описано и подчертано как ще се осигурява поетапно и алтернативно настаняването на ромски семейства от „Аспарухово“, „Максуда“ и „Владиславово“, които не притежават законни жилища, имотите са им разрушени или предстои да бъдат съборени. Това е нещо недопустимо. Единственият кмет, който си позволи мъжки да застане срещу незаконното строителство в „Максуда“, е кметът на район „Младост“ Христо Христов. Явно идеята на общината е в навечерието на изборите да си осигури подкрепата на ромските фамилии и общност, като им бъдат предоставени такива жилища“, обясни позицията си лидерът на ВМРО Варна.

Той възнегодува и от другите предвидени дейности в петгодишния план за интеграция на циганското население във Варна. Според Живко Костадинов не е нормално с данъците на варненци да се прави канализация и да се изграждат ел. съоръжения в циганската махала във „Владиславово“. „Защо не дойде общината да асфалтира нашата градинка, където има 1 метър кал. Цялата инфраструктура на общината е в окаяно състояние. За пореден път се започва капсулиране на това население с цел печелене на изборите. Освен това ще обучаваме циганите как да си търсят правата като назначим медиатори, които да ги информират за техните права. Това е недопустимо“, коментира Костадинов.

Според адвокат Петър Николов, който е жител на кв. „Аспарухово“ и е част от инициативния комитет, който през последните месеци проведе няколко протеста и внесе в общината подписка с 4800 парафа против изграждането на социален блок в квартала, настаняването на роми от други квартали в „Аспарухово“ ще създаде предпоставка за разпространението на радикален ислям.

„Ще създадем едно голямо гето, като дори ромите от квартала не искат да съжителстват с хора от техния етнос от други квартали и махали. Това беше обявено и на общественото обсъждане, което беше проведено под патронажа на общината. Тогава представители на местната власт се ангажираха публично, че този блок ще бъде единствено предназначен за хора от квартала. Става ясно, че това, което се говореше преди това под сурдинка, че ще има хора и от „Максуда“, е вярно и фигурира в документите. Така че най-вероятно ще има хора и от „Владиславово“ и „Максуда“, които ще бъдат преместени в „Аспарухово“ и то в началото на квартала, където е ромската махала. Така ще се създаде едно голямо гето, което е точно обратното на това, което се предвижда в европейския проект - ромите да бъдат извадени от рисковите райони и да има десегрегация“, обясни адв. Николов.

По негови думи през тази година не са предвидени европейски средства за изграждането на социалния блок в „Аспарухово“, като най-вероятно общината ще трябва да строи блока за своя сметка. „До октомври блокът трябва да е построен, а строителните дейности още не са започнали. Общината тегли заем от 1,5 млн. лв. за да започне изграждането му. Значи пари от Европа няма и да не стане така, че този блок трябва да го довършваме изцяло с общински средства“, коментира Петър Николов.