ВМРО предлага законодателни промени заради моряците
ВМРО предлага законодателни промени заради моряците / netinfo
Варненската организация на ВМРО ще предложи промени в Закона за облагането на доходите на физическите лица, за да се решат проблемите с натрупаните данъчни задължения на моряците, плаващи под чужд флаг. Това каза в интервю за Дарик радио областният координатор на ВМРО Костадин Костадинов.

Една от промените, които ще предложи ВМРО, е всички български граждани, които са отсътвали от страната ни повече от 183 дни в рамките на една календарна година, да не се считат за местни лица и да бъдат освободени от данъчно облагане.

"По отношение на моряците, тази практика е приета в повечето страни членки на Европейския съюз", посочи областният координатор на ВМРО-Варна.

"Прилагането на настоящия Закон за облагането на доходите на физическите лица обрича 15 000 моряци, плаващи под чужд флаг, да търсят всевъзможни начини, за да изплащат огромни суми заради това, че на някой му е хрумнало да вкарва в държавата пари от хора, които са възможно най-неангажирани с бюджета ", коментира Костадин Костадинов.

ВМРО ще предложи на Народното събрание да наложи временен мораториум върху сега-действащия Закон за облагането на доходите на физическите лица до приемането на поправките и обнародването на новия закон.