ВМРО: Циганите от Максуда да теглят заеми за нови къщи
ВМРО: Циганите от Максуда да теглят заеми за нови къщи / netinfo
Ако бъдат построени къщи за циганите в “Максуда, които в момента живеят върху реституирана земя, то такива трябва да бъдат направени и за всички безимотни варненци. Това поиска областният координатор на ВМРО-Варна Костадин Костадинов. Реакцията му е по повод обсъжданите варианти за преместване на ромите в Каменар или други места, ако наследниците на терена в “Максуда” решат да влязат във владение. Става въпрос за 70 декара, върху които не се знае колко са незаконните постройки и колко хора живеят там. Според някои предположения там има около 100 къщи и бараки, обитавани от 1000 души.

Разлика между гражданите в България няма и който я създава, поощрява някаква форма на етническо напрежение за в бъдеще, коментира Костадинов евентуалното изграждане на къщи за ромите от “Максуда”. Според него циганите трябва да бъдат глобени заради незаконните им постройки вместо да им строят нови къщи.

От ВМРО поискаха още, ако има план за решаване на проблема, той да бъде подложен на публично обсъждане, за да не бъдат засегнати варненци като данъкоплатци от преместването на циганите. Нормално е те да теглят заеми като всички останали граждани, ако искат да живеят в нови къщи, заключи Костадинов.