Влюбените дракони във Варна в класация на най-впечатляващите скулптури
Влюбените дракони във Варна в класация на най-впечатляващите скулптури / снимка: Фейсбук

Българска скулптура попадна в класацията на най-впечатляващите паметници в света. Това е статуята на двойка дракони, които си подават яйце в Морската градина във Варна, пише "24 часа".

Това всъщност е единствената по рода си скулптура. Монтирана е в морската столица в края на 2010 г. Тя е изработена от бронз от скулптора Дарин Лазаров. Драконите са дарение от голяма варненска фирма, която прави ремонта на плувен комплекс "Приморски". И заради близостта на басейна Лазаров много иска да зарадва децата, които тренират в него, с приказни същества. Малко след поставянето на паметника обаче много хора започват да го критикуват, но и досега той си е атракция в морската ни столица.

Класацията е направена от американски сайт. "Градовете ни са пълни с внушителни монументи, зашеметяващи скулптури и артистични статуи. Такива има хиляди, но само малко са наистина изключителни и заслужават да бъдат снимани", пишат там. И набират предложения кои паметници да бъдат включени в списъка им от потребителите от цял свят. След 160 получени снимки и хиляди гласове те стигат и до класацията, в която намират място и "Влюбените дракони" във Варна.

Ето и някои от останалите избрани за най-впечатляващи:

"Поетът Михай Еминеску", Румъния

Портретът на големия румънски поет Михай Еминеску оглавява класацията на най-впечатляващите скулптури в света. Той се намира в източния град Онещ. Скулптурата е поставена така, че привечер е още по-красива, защото през нея може да се наблюдава залеза.

"Емигранти", Ирландия

Средата на ХIX в - от 1845 до 1848, е един от най-тежките периоди в историята на Ирландия. Тогава е големият глад, заради който измират почти три четвърти милиона от населението, а над един милион напуска страната и се изселва. За да не забравят никога това, в центъра на Дъблин е разположена скулптурата "Емигранти". Тя е направена от Роуан Джилеспи през 1997 г.

"Превъзходство", САЩ

Огромна сьомга влиза от едната страна на сградата и излиза от другата. Такава гледка може да види всеки, посетил най-големия град в щата Орегон - Портланд. Скулптурата е дълга 3,3 метра и е направена от ръчно ковано желязо и бронз. Нейният създател Кийт Джелъм прави скулптури от метал, които се движат, огъват се при вятър и са добра реклама за всяко място. Между другото точно това е и "Превъзходство".

"Келпис", Шотландия

Конструкцията на двете огромни конски глави отнема 7 години.Те са по идея на скулптора Анди Скот, високи са 30 метра и тежат по 300 тона. Името идва от митичните същества келпи: полухора - полуконе, които достигали 2 м височина и живеели в реките и езерата на Шотландия и Ирландия.

"Обувките на Дунава", Унгария

Направен е по идеята на филмовия режисьор Кан Тогай и скулптора Гюла Пойе на западния бряг на река Дунав в Будапеща.С този паметник се почита паметта на всички евреи, които са застреляни от фашистката Партия на кръстосаните стрели или на народната воля по време на Втората световна война. Паметникът символизира обувките, които са останали от убитите на брега.

"Експанзия", САЩ

"От момента, в който се родим, светът се опитва да ни сложи в контейнер, който вече е направил за нас: номер на социална осигуровка, пол, раса, професия или коефициент на интелигентност. Чудя се дали бихме се разпознали, ако излезем от телата си?". Ето с тази идея скулпторът Пейдж Брадли прави "Експанзия" през 2004 г. в Бруклин, Ню Йорк. Сега паметникът е в частна колекция, но Брадли много иска той да се върне на първоначалното си място - до моста в Бруклин.

"Хората край реката", Сингапур

Чонг Фах Чонг прави много и различни скулптури на хора, които живеят и работят по поречието на река Сингапур. Тук идеята му е да напомни за ранните заселници, които се установяват точно там.

"Анонимните пешеходци", Полша

Монументът е разположен на едно от най-натоварените кръстовища в полския град Вроцлав. Той е открит в нощта на 12 срещу 13 декември 2006 г. 14-те бронзови статуи на пешеходци символизират последствията от военния закон, когато тайната полиция арестува хората по тъмно.

"Паякът", Великобритания

Високата 9 метра скулптура е направена от бронз, неръждаема стомана и мрамор. Тя се издига на брега на Темза и се излага за първи път на открито през 2007 г., макар скулпторката Луиз Буржоа да я прави 8 г. по-рано. "Този паяк е посветен на моята майка, която бе най-добрият ми приятел - каза 95-годишната Буржоа тогава. - Подобно на паяк тя бе тъкачка."

"Мемориалът в еврейското гето", Полша

33 стола от стомана и чугун, всеки висок 1,4 метра, и още 37 по-малки - високи 1,2 метра - ето това представлява мемориалът в еврейското гето в Краков. Той е открит на 8 декември 2005 г. и е по проект на местните архитекти Пьотър Левички и Кажимир Латак. Гетото е направено в южната част на Краков от нацистите през март 1941 г. Според някои столовете напомнят за времето, в което евреите са преследвани от нацистите и всичките им мебели са изхвърляни навън, така че никой да не може да скрие децата в къщата си.

"Мустанги в Лас Колинас", САЩ

Бронзовата скулптура на 9 диви мустанга, които галопират в гранитен поток, е изключително реалистична. Тя се намира в предградието на град Ървинг Лас Колинас, щата Тексас. Като допълнение към скулптурата, която хиляди туристи посещават, е изграден и музей. В него посетителите научават повече за историята на паметника и 8-годишната работа на художника Робърт Глен.

"Пътят към свободата", Литва

Скулптурата е посветена на 20-годишнината от възстановяването на Литва. Тя е открита на 23 август 2009 г., когато се честват 21 г. от Балтийския път. Така се нарича живата верига от 2 млн. души с дължина от около 600 км от Талин през Рига до Вилнюс. Хората се обединяват в един и същи ден - 23 август 1989 г., за да демонстрират позицията за независимост на прибалтийските държави.

"Свобода", САЩ

"Исках да направя скулптура, която, щом погледне всеки, без значение какъв е, да разпознае веднага идеята за битката, която води, за да бъде свободен", казва авторът Зенос Фрудакис. Скулптурата е дълга 6 метра и е висока около 2,5 м. Разположена е в най-големия град на щата Пенсилвания Филаделфия.

"Лъвовете", Великобритания

Скулптурата на Кендра Хайст представлява двойка лъв и лъвица, които пазят кулата в Лондон от неканени гости.

"Мъж на работа", Словакия

Тази странна скулптура се появява за повече колорит в словашката столица Братислава. И има много различни мнения какво всъщност прави на паважа - дали почиства канализацията, наднича под полите на жените, или просто си почива.Всъщност скулптурата напомня на жителите на града за историческото минало - как по време на Втората световна война е трябвало да се крият в тунелите заради бомбардировките.

"Хипопотами", Тайван

По идея на Чен Пао Чунг - бившия директор на зоологическата градина в Тайпе, на един от площадите се появява скулптурата на хипопотами с отворени уста. Освен че привлича много посетители в африканската зона на зоопарка, тя напомня колко важно е да се пазят дивите животни.