Владимир Чавдаров е новият стар окръжен прокурор
Владимир Чавдаров е новият стар окръжен прокурор / снимка: Дарик Варна, архив

Владимир Чавдаров ще ръководи Окръжна прокуратура - Варна и през следващите 5 години. С решение на Висшия съдебен съвет той получава втори мандат начело на окръжното обвинение.

Чавдаров бе избран с 16 гласа „за", 3 „против" и 3 „въздържал се". Другият кандидат - Красимир Маринов Конов, прокурор в Окръжна прокуратура - Варна, получи 2 гласа „за", 8 „против" и 12 „въздържал се".

В изслушването си пред членовете на ВСС Владимир Чавдаров заяви, че ще насочи усилията си в две основни направления - за постигане на още по-добра ефективност в работата на прокурорите, следователите и служителите, и за постигане на още по-добра ефективност в работата на районните прокуратури от съдебния район.

Това е втори поред конкурс за избор на шеф на Окръжна прокуратура. При първия за поста се бориха Чавдаров и районният прокурор Цветанка Гетова, но тогава никой не успя да събере нужното мнозинство от 13 гласа "за".

Преди да стане окръжен прокурор, Чавдаров е бил военно-окръжен прокурор на Варна, военен прокурор и военен следовател в София, както и адвокат в Хасково. Завършил е висше юридическо образование в Софийския университет, както и Учителския институт в Кърджали.

Според декларация за имотното му състояние, подадена на 8 май тази година, новият стар окръжен прокурор притежава апартамент от 87 квадрата във Варна и лек автомобил „Хонда" модел CRV. Няма налични парични средства, но притежава банков влог в размер на 35 345 лева и изплаща ипотечен кредит в размер на 56 400 евро, от които неизплатени са 44 351 евро. От трудови правоотношения през последната календарна година е заработил малко над 45 000 лева, става ясно още от декларацията.