Владиката наказва подмазвачите си
Владиката наказва подмазвачите си / netinfo

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил потвърди за Дарик, че е разпоредил на свещениците, които са участвали в епархийското събрание миналия петък, да напишат покаятелни писма, но не за да оттеглят подписите си от приетата декларация срещу началника на отдел "Синодални имоти" и адвоката на митрополията Веселин Панов, а защото са предприели действия, които не са съгласувани с Негово Високопрпеосвещенство.

Припомням, че в писмо до медиите с подател Петър Иванов, се твърди, че по разпореждане на владиката свещеници от Добрич и Шумен са принудени да пишат покайни писма, с които да оттеглят подписите си от приетата декларация срещу началника на отдел "Синодални имоти" Митко Секулов и адвоката на митрополията Веселин Панов.

Наказания грозят всички духовници, които не са изпратили покайни писма. Най-голяма отговорност ще се търси от протосингела на Варненската Митрополия - отец Серафим Геновски, който инициира епархийското събрание миналия петък, твърди в писмото си Петър Иванов.

Дарик радио припомня:

Свещеници от Варненската и Великопреславска епархия поискаха оставките на началника на "Синодални имоти" в Светия Синод и на юриста на Варненската и Великопреславска митрополия заради далаверите с църковни земи, които бяха разкрити в предаването "bTV репортерите".

"Ние не желаем повече случайни лица грубо да злепоставят нашия Митрополит и Църквата ни и затова молим Епархийският съвет при Варненската и Великопреславска епархия спешно да вземе мерки по случая" - се пише в декларация на духовниците, адресирана до българските медии.

Протосингелът на Варненската и Великопреславска митрополия архимандрит Серафим не пожела да коментира скандалното интервю, в което Митрополитът заявява, че замените на църковни земи стават с неговото благословение и с решение на Епархийския съвет. В разследването на bTV той се определи като бизнесмен и лош стопанин, което говори, че е покровителствал далаверите с църковни имоти съзнателно.

Припомням, в предаването "bTV репортерите" бе разкрита скандална замяна на църковна земя в с. Рогачево на стойност 200 хил. евро срещу 10 пъти по-евтина нива.

В сделката, освен началника на "Синодални имоти" Митко Секулов и юриста на митрополията Веселин Панов, са замесени още председателят на църковното настоятелство в с. Българево Методи Хлебаров и съветът на Варненската и Великопреславска епархия, който е одобрил неизгодната замяна.

Митрополит Кирил не присъства на днешната пресконференция, на която духовниците нападнаха само двама от участниците в нечистата сделка.

Георги Александров, петък, 19.01.2007