Виновните за козирката убиец ясни след 2 години разследване
Виновните за козирката убиец ясни след 2 години разследване / Dariknews.bg

Разследването за причините, довели до срутването на козирката-убиец, завърши. Това съобщи за Дарик заместник-окръжният прокурор Антоанета Генчева, която наблюдава досъдебното производство, разследващо причините, довели до смъртта на студентката от Несебър.

По време на разследването са разпитани над 50 души. Все още обаче не може да се назове окончателният брой на обвиняемите. Под отговорност вероятно ще бъдат подведени служители от кметство „Одесос", проектанти, строители и извършващите строителния надзор, посочи прокурор Генчева. Тя разкри, че има доста възражения и искания от страна на обвиняемите.

Mатериалите по трагичния случай са в процес на предявяване по график до 17 декември. „На 20-и делото трябва да е на бюрото ми", заяви прокурор Генчева. Окончателният прокурорски акт се очаква в първите дни на 2010 г. До края на януари обвинителният акт трябва да бъде изготвен и внесен в съда.

На 2 януари ще се навършат 2 години от срутването на козирката над входовете на две банки на бул."Осми приморски полк" 80-82. При инцидента загина 22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова. Тялото й бе открито и извадено от руините два дни след срутване на железобетонното съоръжение. Експертиза показа, че не снегът, а тежестта на монтираните рекламни съоръжения, както и ръждясалата арматура, са причина за рухването на козирката, припомня Дарик.

Трагичният инцидент от януари миналата година доведе до проверки на други конструкции от този вид. Заради лошо техническо състояние се премахват 2 козирки - на бул."Осми приморски полк" 70 и 76-78. Козирката на бул."Владислав", над някогашния супермаркет „Владислав" на кръстовището с ул."Дрин" пък ще бъде орязана.

Собствениците на трите обекта не са изпълнили кметската заповед за доброволно изпълнение, заради което се пристъпи към принудително събаряне. Опасните железобетонни конструкции се събарят от Общината за сметка на собствениците, съобщиха за Дарик от общинска дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Възможно е събарянето и на други козирки в морската столица. Проверка, възложена на районните кметства, показа, че около 46 козирки в града са по-големи или потенциално опасни. За 8 от тях в процес е процедура по възлагане на конструктивни експертизи, които ще бъдат изготвени от независим експерт-конструктор. Най-проблемни се очертават козирките на двата основни булеварда - "Осми приморски полк"/срещу рухналата миналата година козирка/ и "Владислав".