ВиК: Мътността на водата е в норми, до сряда поправяме авариралия водопровод
ВиК: Мътността на водата е в норми, до сряда поправяме авариралия водопровод / ВиК

Мътността на водата във всички райони на Варна е в норми. Водата е годна за консумация и битова употреба. Това заяви на пресконференция инж. Дора Славчева – ръководител на лабораторния комплекс към ВиК Варна. Екипи на водоснабдителното дружество работят денонощно за отстраняване на аварията на водопровода Варна – Китка.

Водата в част от морската столица и селата в областта беше мътна, след като във вторник в района на язовир „Цонево” свлачище засипа водопровода. 80% от водоснабдяването на Варна и региона идва именно от там. В момента градът се снабдява с вода от изворите в Девня, като от ВиК правят ежедневен мониторинг на качеството на водата.

„Показателите на мътността трябва да са между 2,5 и 3 единици. От 3 до 5 единици мътността е видима и за крайния потребител. Последните данни от днес сочат, че в петте района на града всички показатели са в норми. Взети са проби от училища, детски градини, заведения за обществено хранене.  Всички те показват, че водата е годна за употреба. Ние изпращаме два пъти дневно анализи до РЗИ и те обявяват своето становище”, обясни инж. Славчева.

Изпълнителният директор на ВиК Варна инж. Валентин Вълканов определи настоящата авария като най-голямата, която се е случвала от години. В момента 6 села в областта нямат вода, като се очаква такава да бъде доставена с водоноска. Селата са в общините Дългопол, Провадия, Долни чифлик, Бяла и Девня.  В други населени места вода има за още 2-3 дена. Очакванията на Вълканов са до сряда аварията да бъде отстранена и водопроводът да бъде поправен .

„Надяваме се до тогава да се реши проблемът и да започнем с подаването на вода. Съоръжението е построено през 1976 г., като досега сме нямали някакви големи проблеми. Преди години в Повеляново се беше свлякла земна маса, но тръбата там беше от стъклопласт и я подменихме за няколко дена. Аварията от вторник е засегнала близо 40 м. от деривацията на водопровода. Повече от 2500 кубични метра земна маса е навлязла в него и е замърсила водата. Снощи отново е паднала скала с големината на тир. На място работят 5 бригади с 2 верижни и 2 колесни багера, като до утре трябва да сме изчистили всичко. Вече са доставени стоманените тръби, които ще се монтират в събота сутринта. Ще трябват 3 дена, за да слегне бетонът, след което може да пуснем водата”, обясни Вълканов.