Веско Жеков и бандата му остават в ареста
Веско Жеков и бандата му остават в ареста / Frognews.bg, архив

Експолицаят Веселин Жеков и членовете на ръководената от него престъпна група Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов ще останат в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Той разгледа искането от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата мъже с повдигнати обвинения за  ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел рекет и изнудване, действала в периода май – септември 2014 г., на територията на Варна.

След като изслуша становището на страните и прецени доказателствения материал по делото, съдът намери, че са налице изискуемите от закона предпоставки за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо всички обвиняеми по делото.
Определението подлежи на обжалване пред Апелативен специализиран наказателрн съд.

Веселин Жеков е привлечен като обвиняем за това, че от началото на месец май 2014 г. е образувал организирана престъпна група, създадена с користна цел за изнудване и рекет на проституиращи лица. От образуването й до края на септември миналата година Жеков е ръководил престъпната група.

Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са  обвинени в това, че за същия период са  били членове на  тази група.

Иван  Балинов и Иван Иванов са обвинени и за това, че са принуждавали различни проституиращи лица да им дават по 100 лева седмично. Деянията им са осъществени чрез използване на сила и заплахи. Нанасяли са побой на изнудваните лица, включително и използвайки метални тръби, отправяли са им заплахи за физическа саморазправа, че ако не им заплащат исканата сума, ще бъдат причаквани, пребивани и осакатявани. Престъпленията са извършени по поръчение на разследваната организирана престъпна група.