Vertigo провокира и тази вечер с варненски перформанс
Vertigo провокира и тази вечер с варненски перформанс / организаторите

Фестивалът "Vertigo", който представя съвременни танцови проекти и алтернативни изпълнителски изкуства, стартира своето трето издание. Началото беше поставено вчера с авторския спектакъл на Мирослав Йорданов – КАЛИБАН. Събитието продължава до 17-ти ноември, като днес на сцената на Социалната чайна (ул. „Преслав“ 53) от 20:00ч. ще видим изцяло варненския танцов перформанс ТHE SPACE IN BETWEEN, реализиран и менажиран от хореографа Искра Иванова и културолога Светлозара Христова.

„Тази година имахме желание да разделим програмата на две части, като едната е посветена на съвременни танцови проекти на артисти от Варна. За съжаление сцената тук е наистина малка и спекаткълът на Искра е единственият, който успя да попадне в програмата. Неговите качества са неоспорими, а доказателство за това е, че преди броени дни беше игран на най-големия фестивал за свободен театър в България.“- сподели Мирослав Йорданов, артистичен директор на "Vertigo Festival".

Представлението е колаборативна творба, базирана на импровизация и интеракция с публиката. Изследва темата за комуникацията помежду ни в контекста на съвременната епоха, заплашваща възприемането на човешкото същество основно през аспекта на телесността. Търсенията на творците са ориентирани към преоткриване на тялото като необозрим и тайнствен свят, като сложна свръхсетивна система, влизаща в разнообразни форми на съприкосновение със Света и с Другия.

Тялото, телесното е разгледано като възможен канал за комуникация, а всяко движение е избор, който правим между стимула и реакцията – там където стои човечността, свободния арбитър, пространството между.

Искра е един от най-обещаващите млади артисти на нашия град - родена във Варна, където завършва специалност Хореограф-педагог във ВСУ "Черноризец Храбър". Усъвършенства своята танцова техника чрез участие в различни творчески ателиета в страната и чужбина, чиито водещи са ключови имена от съвременния танц и пърформанс (Филип Саире, Дейвид Замбрано, Лезли Бейкър, Исток Ковач, Бено Вохрам, Зия Азази, Кристиян Бакалов, Галина Борисова, Живко Желязков и други).

Светлозара Христова от своя страна е човекът, който стои зад множество културни инициативи във Варна, културулог по образование и един от най-активните хора в артистичнияв живот на града ни.

Фестивалът се осъществява с подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна и Министерство на културата на Република България.