/ netinfo
Подобна идея е реализирана във Варшава, където пейки изпълняват прочути произведения на Шопен
Пеещи пейки, които да изпълняват произведения на емблематични за Варна композитори, като Добри Христов, могат да разчупят градската среда в морската столица. Това смята председателят на местното Сдружение на художниците Венцислав Марков.

Според него, в пространството около Драматичния театър могат да бъдат поставени тематични пластики. Подобна идея е реализирана във Варшава, където пейки изпълняват прочути произведения на Шопен и други полски композитори.
 
"В Морската градина също има много пространства, които могат да бъдат свързани с морето чрез различни произведения", смята авторът на пластиката с делфинчетата пред Фестивалния и конгресен център. Негова е и пластиката на Пижо и Пенда, поставена на площада пред сградата на театъра.
 

Пижо и Пенда
netinfo


„Всяка работа трябва да бъде реализирана за даденото място, а не нещо предварително подготвено да се поставя където и да е”, коментира Марков. Неговата следващата творба предстои да бъде монтирана в района около Регионалния исторически музей. Тя ще бъде една от петте скулптури, които тази година ще бъдат поставени на публични пространства във Варна. 

Скулпторът Венцислав Марков
личен архив

 
„Инициатива за естетизация на градската среда във Варна е добра и се надявам да продължи като тенденция”, добави Марков. Сдружението на художниците подготвя каталог на членуващите в него автори, които наброяват около 100 души.