Вдигнаха цените на такситата, не мина предложение за 0,50 лв. за километър
Вдигнаха цените на такситата, не мина предложение за 0,50 лв. за километър / DarikNews.bg, архив

0,75 лв. през деня и 0,85 лв. през нощта ще бъдат минималните тарифи за таксиметров превоз във Варна, реши Общинският съвет.  Максималните ще станат съответно 2 и 3 лв. Повишаването на цените, които досега бяха съответно 0,60 и 0,65 лв. за изминат километър, беше подкрепено от 33 съветника, против гласуваха 5, 6 се въздържаха.

Решението на общинарите беше предшествано от бурни дебати между самите съветници, както и с представители на таксиметровия бранш.

Григор Григоров от „Реформатори и патриоти“ обясни, че намесването на Общинския съвет в един чисто икономически спор е недопустимо.

„Защо ние трябва да вдигаме минималната цена? Вместо да аплодираме пазарния подход на някои централи, ние защитаваме картела“, заяви той и предложи минималният праг за таксиметров превоз да стане 0,50 лв.

Идеята беше посрещната бурно от таксиметровите шофьори, които обосноваха искането за вдигане на цените с многото разходи, които имат. По техни думи горивото е най-малкият компонент при формиране на цената, а себестойността на услугата е по-висока от определената от работна група цена 0,75 лв.

Петър Липчев попита дали са определени и нови цени за първоначална такса и престой, но стана ясно, че по закон местният парламент няма правомощия да го направи.

Да се изработи методика, по която да се формират цените на таксиметровия превоз и да се промени наредбата поиска Христо Атанасов. Той посочи, че в момента се взема временно решение, но процесът ще има своето развитие.

В крайна сметка съветниците отхвърлиха предложението на Григоров да се намалят още цените и гласуваха да се върнат предишните минимални прагове от 0,75 и 0,85 лв.