Вдигат заплатите на професионалните приемни семейства
Вдигат заплатите на професионалните приемни семейства / netinfo
Двойно ще се увеличат заплатите на професионалните приемни родители. Това съобщи началникът на „Отдел за закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” – Варна Ана Конукова по време на Втората национална среща на приемните семейства в България.

Приемните родители в България са доброволни и професионални. Във Варна приемните семейства са 30, от тях професионалните са десет. Месечната им заплата е 282 лв., но след облагането с данък сумата става 222 лв. Двойно увеличение е обещала Емилия Масларова – министър на труда и социалната политика.

За дете от 1 до 7-годишна възраст, което се отглежда в доброволно или професионално приемно семейство, държавата плаща издръжка в размер на 165 лв., от 7 до14 години – 192 лв., от 14-18 години – 202 лв., но към обявените суми има и допълнителни надбавки, уточни директорът на Областната дирекция за "Социално подпомагане" Мария Чанкова.

Община Варна ще се постарае от 2009 г. да увеличи сумата за социални дейности в бюджета. Така ще се опитаме да дадем по 2000 лв. на всяко приемно семейство и ще заведем децата на лагер, уточни председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.