Вдигат заплатите на лекарите в яслите
Вдигат заплатите на лекарите в яслите / netinfo
Колективен трудов договор между служители в общинското здравеопазване и синдикални структури беше подписан в община Варна. Договорът урежда трудовите и осигурителни отношения на лекарите и медицинските сестри, работещи в Общинския център за детско и училищно здравеопазване.

За община Варна договорът подписа кметът Кирил Йорданов, а за синдикатите - председателят на Регионалния съюз на КТ “Подкрепа” Васил Василев и председателят на Здравния синдикат към КНСБ за Варна -Гено Генов. Според него с влизането в сила на колективния трудов договор ще се осигури защитата на интересите на работещите в сферата на здравеопазването и ще се повишат стартовите заплати на медицинските работници.

Лекарите в яслите и детските градини вече ще получават стартово възнаграждение от 280 лева, а медицинските сестри – от 205 лева. Стартовата заплата на лекарите в здравните заведения става 350 лева, а на медицинските сестри – 230 лева.

Повишението на трудовите възнаграждения влиза в сила с подписването на колективния трудов договор, но по-високи заплати ще бъдат изплатени със задна дата, обясни доц. Станка Маринчева, директор на Дирекция “Здравеопазване” към община Варна.