ВАС остави за преразглеждане жалби срещу ОИК
ВАС остави за преразглеждане жалби срещу ОИК / netinfo
Варненския административен съд отхвърли някои от жалбите срещу решението на Общинската избирателна комисия и ще преразгледа една част на следващо заседание.

Жалбата на политическа партия Атака остана без движение в Административния Съд във Варна. Това реши председателят на съда главен съдия Анелия Цветкова. Съдът заключи, че искането на Атака е неосвателно, и не подлежи на разглеждане.

Другата жалба заведена от председателя на Атака – Варна Цвета Георгиева също бе сметната за неоснователна от Съда. Съдия Цветкова заяви, че въпросната госпожа е действащ общински съветник, и няма право да подава такава жалба. Това решение автоматично отне правото на общинарката да обжалва.

Жалбите на Българска социалдемокрация и Движение “Социален хуманизъм” също бяха счетени за нередовни.

Останалите партии, които оспорват решението на ОИК-Варна за избор на общински съветници поискаха извършването на експертизи и нови преброявания на бюлетини.

Най-честите нарушения според политическите сили са свързани с допуснати грешки при отразяване на гласовете, многото недействителни бюлетини, много празни пликове и липса на бюлетини в секциите.