Варненските змии преместени в Пловдив
Варненските змии преместени в Пловдив / Dariknews.bg, архив

Поради липса на помещение, в което да се разположи варненският терариум, той не функционира повече от 5 години. Единствено за няколко седмици през лятото в двора на Природонаучния музей се разполага експозиция със змии. Това заяви пред Дарик бившият управител на варненския терариум Ростислав Траянов.

След като през 2008 година в сградата, в която се помещаваше варненския терариум избухна пожар, част от животните загинаха, а тези, които бяха спасени, бяха преместени временно в Природонаучния музей, който се намира в близост. Змиите, гущерите, жабите, скорпионите, тарантулите и паяците, които оцеляха, бяха изложени за кратко в музея. От управата му обаче са отказали да приютят целогодишно екзотичните животни с мотива, че не могат да си позволят да ги гледат през зимните месеци.

„Отказаха да съхраняват експозицията през цялата година, като ни съобщиха, че може да има само временна лятна експозиция. Абсурдно е това да се случи когато става дума за екзотични животни, които постоянно трябва да се пренасят на различни места и лятото да се съхраняват в двор или палатка“, обясни Траянов.

Всички опити на управителя на терариума да намери свободни помещения във Варна са ударили на камък. Нито в зоологическата градина, нито в Аквариума или Фестивалния комплекс има помещения, които да са подходящи целогодишно за гущерите, тарантулите и змиите. Така се е наложило повече от 80 екзотични вида да бъдат преместени в Пловдив.

По думите на Траянов варненският терариум е бил печеливш и се е радвал на завиден интерес сред обществеността. Едва в последните две години от съществуването му приходите са намалели, но пак са били повече от разходите.

Откакто Варна няма действащ терариум през лятото в двора на Природонаучния музей за няколко седмици гостува експозиция със змии. Според Ростислав Траянов експозицията е мизерно малка и не може да се нарече терариум. „90% от животните са змии, които са разположени в палатка. Това е не само несериозно, но и опасно, тъй като част от тях са отровни. Явно това удовлетворява нуждите на града, тъй като всичките ми опити да намеря ново място за терариума удариха на камък. Близо година водих преговори с Аквариума за съвместна експозиция, разговарях и с управата на ФК, но виждането на администрацията на тези учреждения е за временна експозиция през туристическия сезон. Нашата идея е да e целогодишно с база за развъждане на животни“, аргументира се той.

По наблюдения на Траянов в последните години рязко е спаднал интересът на колекционерите на екзотични животни във Варна. Малцина са останали тези, които търсят тарантули или скорпиони. „Докато терариумът функционираше се осигуряваше храна за диви животни и поддръжка. Съответно имаше и повече желаещи да отглеждат екзотични видове. В момента Варна изостава от Пловдив и София и все по-малко хора гледат подобен тип животни в домашни условия“, допълни бившият управител на варненския терариум.