Варненските учители на символичен протест
Варненските учители на символичен протест / netinfo
Варненските учители към КТ “Подкрепа” ще се включат в шествието по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, със самозалепващи стикери “Искаме достойно заплащане”.

Окончателното решение за символичния протест бе взето на днешното извънредно заседание на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. Основните искания на учителите са за повишаване на трудовите им възнаграждения.

В момента основната заплата на преподавателите е около 300 лева. Те не са доволни и от предстоящото въвеждане на диференцирано заплащане на учителския труд. Критериите за диференцирано заплащане не са уточнени, не е ясна и категоризацията на училищата, коментира зам.-председателят наМестното ръководство на КТ “Подкрепа” няма да се включи в официалната церемония по връчването на награди “Варна” в сферата на просветата, въпреки отправената покана.

Тържеството ще се състои утре във Фестивалния и конгресен център. Проявата е в знак на протест срещу политиката на община Варна в сферата на образованието, заяви председателят на КТ “Подкрепа” във Варна Васил Василев.

Единствено преподавателите, които ще бъдат отличени с награда “Варна”, ще са на официалната церемония, допълни Василев. Зам.-председателят на КТ “Подкрепа” Стойко Атанасов заяви, че през последните шест месеца се наблюдава незаинтересованост към дейността на синдиката от страна на общинската администрация.

Въпреки че е налице диалог, работата на синдикалната организация се омаловажава, каза още Атанасов.