Варненските полицаи разкрили икономически престъпления за над 21 милиона лева
Варненските полицаи разкрили икономически престъпления за над 21 милиона лева / Дарик Варна, архив

През 2014 г. на територията на Варненска област са разкрити 335 икономически престъпления. Нанесените щети са в размер на 21 380 307 лв. Това се отбелязва в анализ за дейността на Областната дирекция на МВР във Варна за миналата година.

За периода са установени 130 извършители на икономически престъпления. Разкрити и документирани са 89 документни престъпления, 41 престъпления против паричната система, 5 подкупа и 4 престъпления по служба, се посочва още в анализа.

През 2014 г. във Варненско са регистрирани 8033 престъпления срещу 8471 за същия период на миналата година. Данните показват снижение на нивото на престъпността с 5.2% в сравнение с предходната година.
Налице е увеличение на кражбите от търговски обекти, домовите и взломните кражби. Наблюдава се и увеличение на измамите. Съществена част от тях са извършените по телефон.

За миналата година са регистрирани и повече посегателства над МПС. Палежите са 125 срещу 87 за 2013 г. Противодействието срещу посегателствата над МПС и палежите ще бъдат приоритетни линии на работа и през тази година, се отбелязва още в полицейския анализ.

Сред основните задачи на местната полиция ще е и активно противодействие на "битовата" и "уличната" престъпност, осъществяване на ефективен контрол върху проекти, реализирани по линия на Евросъюза, активна работа и ефективно противодействие на престъпленията, свързани с акцизното и митническо законодателство и престъпленията във финансово-кредитната система.