Варненските океанолози честват 40 години успешна работа
Варненските океанолози честват 40 години успешна работа / io-bas.bg

С тържество този следобед Институтът по океанология - Варна при Българска Академия на науките ще отбележи 40 години от основаването си. Тържеството е насрочено за 16 часа във Фестивалния и конгресен център.

На празненството са поканени кметът на Варна, областният управител, посланици, представители на международни организации, директори на черноморски океанографски институти, ръководители на министерства и държавни агенции, управители на фирми от морската индустрия, както и учени от партньорски на Института по океанология институти. Ръководството на Института кани и всички работещи и работили в Института колеги, партньори и приятели да присъстват на тържеството.

Вече 40 години Институтът по океанология извършва научни изследвания в областта на физика и химия на морето, морската биология и екология, морската геология, динамика на бреговата зона и океанските технологии, като едновременно изпълнява и специфични задачи, свързани със стопанството, отбраната и сигурността на страната. Днес Институтът представлява модерен, морски научен център от европейски тип, който успешно решава съвременните научни проблеми на Черно море в съответствие с националните и европейски приоритети и в сътрудничество със сродни институти от черноморския регион, Европа и света.

През изминалите 40 години Институтът по океанология - БАН се утвърди като водещ научно-изследователски център по морски науки в Република България. Учените там притежават повече от 50 авторски свидетелства за изобретения. Учените от Института са автори и съавтори на повече от 1000 научни публикации. От 1977 г. започва да функционира институтската библиотека, във фонда на която се съхраняват над 10000 библиотечни единици - книги, периодични издания, научни проекти и отчети, ксерокопия, карти, се посочва в сайта на институцията.