Варненските лекари в готовност за протест
Варненските лекари в готовност за протест / Sofia Photo Agency, архив

Варненските лекари имат готовност за потестни действия. Възможно е дори те да прекратят работа и морската столица да остане без медицинска помощ, предупреди д-р Светлин Митев, председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна. Дори да се сбъдне този песимистичен вариант, Спешна помощ ще продължи да приема пациенти с неотложна медицинска нужда, увери той.

Според д-р Митев проблемите на медиците са много и дълбоки. „Сбъркани са моделът на осигуряване, на работа и отношения между лекарите. У нас здравеопазването е твърде централизирано. Резултатът от това е изтичане на медицинските кадри в чужбина и недоволни пациенти у нас”, коментира д-р Митев.

До момента Здравната каса дължи поне 15 милиона лева на варненски лечебни заведения, които са изработени пари, но продължават да се бавят, посочи още той.
Засега няма пациенти във Варна, които да са връщани от лечебни заведения, но пък вече има листа на чакащи за медицински услуги, без да има такава по регламент. Това се получава заради ограничените планови приеми в болниците, обясни медикът.

Варненските лекари настояват да се спазват параметрите, заложени в Рамковия договор, да се привеждат системно изработените пари от болниците, както и да се отчита мнението на медиците. Сред исканията на специалистите са още изработване на ясни правила и модел на здравеопазване и по-добро финансиране.

Дали и как ще протестират варненските специалисти ще обсъдят днес на общоградско събрание.