Варненските кукли празнуват с децата на три сцени
Варненските кукли празнуват с децата на три сцени / „Лека походка и други опити” на Държавен куклен театър Варна

Артистичните приключения за малчуганите от морската столица в Деня на детето ще започнат от 11 ч. на сцената на Държавен куклен театър Варна, където ще се играе любимият им многоцветен спектакъл „Под Гъбката”.

Това е изборът за първото, по традиция куклено, представление, с което  започва паралелната програма на ХХІ Международен театрален фестивал „Варненско лято” 2013.

Още един спектакъл на варненската куклена трупа влиза в афиша на престижния форум - представлението за възрастни „Лека походка и други опити” по Ханох Левин на режисьора Боян Иванов, който варненци и гостите на града ще могат да гледат на 2 юни от 20 ч. Трагикомичен микс от 13 фатално забавни кратки истории, спектакълът провокира зрителите с различни версии за очакването на щастието и неговата относителност. Сценограф е Свила Величкова, хореографията е на Татяна Соколова, музикалното оформление на S.U.S.F., а в ролите ще видим Боян Стоянов, Вера Стойкова, Галин Гинев, Ралица Константинова, Диана Цолевска, Евгения Василева, Стоян Стоянов, Красимир Добрев.

Постановката на Бианка Бенковска „Под гъбката” със сценограф Теменуга Станчева, музикално оформление Светла Василева и с многобройни превъплъщения на актьорите Екатерина Василева и Стоян Дойчев, е само началото на поредицата от представления, които са подготвили варненските кукленици за Деня на детето. Същият спектакъл е поканен да зарадва и малчуганите от Велико Търново. В старопрестолния град представлението ще бъде играно в следобедните часове на първи юни.

Слънчевото настроение за Деня на детето ще бъде пренесено и на плажа. На самия морски бряг в района на Рапонги актьорите от кукления театър ще забавляват децата с обичаната „Пепеляшка”. В приказните образи от постановката на Джанан Каба със сценография на Свила Величкова ще се превъплътят актьорите Таня Велянова, Таня Жекова и Галин Гинев.

Изненадите за децата ще продължат и в Ботаническата градина край курорта Св. Константин и Елена. Сред дъхавите цветни градини пред малчуганите от Детска градина №7 „Изворче” ще се разиграят поучителните истории на „Знайко Многознайко” - жизнерадостен, пълен с музика и песни образователен спектакъл за горското училище с участието на актьорите Диана Стайкова, Красимир Добрев и Живко Жеков.