Варненските хотели пълни с румънци за Великден
Варненските хотели пълни с румънци за Великден / Дарик Варна, архив
Варненските хотели пълни с румънци за Великден
79130
Варненските хотели пълни с румънци за Великден
  • Варненските хотели пълни с румънци за Великден

Хотелите във варненските комплекси са изцяло ангажирани за Великден. Гостите, които искат да прекарат празниците във Варна, са предимно румънци, заяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна“ шефът на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева.

Тя призна, че като цяло има спад на записванията на руски туристи и оттам идват притесненията на туристическия бранш доколко ще бъде успешен сезонът. Туроператорите, които работят с немския пазар обаче, отчитат ръст от 4 процента на ранни записвания в сравнение с миналата година.

От 2014-та година има ръст на полски туристи, отбеляза Георгиева. Тя обясни отлива на руски туристи най-вече с икономически причини.

„Спадът на рублата изключително много влияе върху решението на туриста къде ще почива. Той се отрази и на фалита на големи руски туроператори, част от които работеха и с българския пазар“, коментира шефът на дирекцията по туризъм. По нейни думи ремонтите в центъра няма да окажат влияние и да отблъснат гостите на града, а очакванията са те да приключат преди активния сезон.

Варна се посещава от различен тип туристи. Някои търсят единствено летен и ваканционен, други обичат да комбинират с шопинг туризъм, а голяма част се интересуват от културно – историческите забележителности, посочи Соня Георгиева. Според нея едни от най-любознателните са руските гости.

Цялото интервю с нея чуйте в звуковия файл