Варненските домашни кучета вече имат седем градинки за разходка
Варненските домашни кучета вече имат седем градинки за разходка / sxc.hu, архив
Варненските домашни кучета вече имат седем градинки за разходка
69008
Варненските домашни кучета вече имат седем градинки за разходка
  • Варненските домашни кучета вече имат седем градинки за разходка

Седем кучешки градинки са изградени на територията на Варна до момента, показа проверка на Дарик радио. Предвижда се след като бъдат разгледани предложенията на районните кметства за подходящи терени, да се направят още седем обособени места за разхождане на домашни любимци.

Към настоящия момент във всеки от петте варненски района има действащи градинки. В „Аспарухово”, „Приморски”, „Младост” и „Владислав Варненчик” са по една, а в „Одесос” са три. Това сподели за Дарик шефът на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред” Николай Няголов.

Оказва се, че варненци далеч не са единодушни относно инициативата за изграждане на още обособени места за домашни животни. Мнозина са против създаването на подобни площадки. Именно това е попречило на кметство „Приморски” да предложи други градинки, освен вече действащата до Медицинския университет.

„Имахме идея за квартал „Чайка”, но колкото хора бяха ЗА, толкова бяха и ПРОТИВ. Не е подхващана скоро темата, защото няма реакция от страна на гражданите, прекалено противоречиви са мненията”, заяви кметът на района Петя Проданова.
Основните доводи срещу обособените площи за кучета са миризмата и кърлежите, които според жителите на региона ще пренасят любимците. Въпреки че предложеното място се намира далеч от жилищни кооперации, това явно не удовлетворява хората от квартала.

В район „Владислав Варненчик" няма такива проблеми. Гражданите приемат добре идеята и даже смятат, че трябват още кучешки градники”, каза кметът Неделчо Михайлов. Той разкри, че са предложени още три места за изграждане на подобни площадки.

Междувременно тази до Медицинския университет се сдоби с правилник, който определя задълженията на стопаните при разходка на техните домашни любимци. При неспазването му се налага глоба в размер на 100 лева.