Варненските данъчни събраха над милион лева от просрочени глоби
Варненските данъчни събраха над милион лева от просрочени глоби / Sofia Photo Agency, архив

1 222 804 лева от неплатени глоби към различни институции събра принудително НАП Варна от началото на годината. За същия период на изминалата година са събрани 850 хиляди лева, обявиха от варненската дирекция на приходната агенция

Глобите са събрани от лица, които не са платили задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, регионалните здравни дирекции и др. 509 хиляди лева са принудително събрани от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт. 115 хиляди лева са събраните глоби на КАТ от 2011 варненци. 82 хиляди лева са събрани по санкции на ДАИ, а по санкции, наложени от РИОКОЗ, са събрани 61 375 лева.

Глобата, наложена от държавен орган, се внася в установения от закона срок в посочената от него сметка. След изтичане на този срок взискателите изпращат на НАП глобите и наказателните постановления, за да бъдат предприети действия от приходната агенция за събирането им. Ако и след изпратените от НАП покани и уведомления за доброволно внасяне на дължимите суми гражданите не заплатят глобите, публичните изпълнители пристъпват към принудително им събиране. От НАП Варна съветват всеки, който има просрочена глоба, да я внася в срок, за да не се стига до прилагането на крайни мерки, като запор на заплати и банкови сметки на санкционираните лица.

От началото на годината 23 629 варненци са поискали от НАП удостоверения за наличие или липса на задължения. При издаване на удостоверенията всеки от тях е проверен за това, дали не дължи някаква глоба. В случай, че клиентът има такава, той се приканва да се издължи преди да получи удостоверението или задължението се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и много други.