Варненският театър е на кръстопът. Да бъде или не?
Варненският театър е на кръстопът. Да бъде или не? / Явор Ганчев
Варненският театър е на кръстопът. Да бъде или не?
32914
Варненският театър е на кръстопът. Да бъде или не?
  • Варненският театър е на кръстопът. Да бъде или не?

Варненският театър спечели една от най-престижните награди на международния театрален фестивал в Пловдив „Сцена на кръстопът”, който завърши вчера. Спектакълът „Фауст” с режисьор Лили Абаджиева стана най-добро представление на голяма сцена. Престижната награда бе обявена малко след като варненските актьори излязоха пред сградата на театъра, за да протестират срещу управлението на Театрално-музикалния продуцентски център, както вече се наричат обединените опера и театър, както и срещу начина на провеждане на театралната реформа в България. Вчера варненските актьори изпратиха открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, както и до председателя на съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Основният акцент в обръщението е искане на оставката на мениджъра на ТеМеПеЦе Славчо Славов заради фрапираща некомпетентност и тотална липса на познания и обща култура в сферата на сценичните изкуства.
Театралната реформа, която се провежда от министерство на културата, се превръща в геноцид за варненските театрали. Вместо да репетират, те воюват с неграмотността и безхаберието. Вместо на сцената, те излизат на улицата, за да протестират. И от всичко това губи варненската публика.

Как Варна ще мотивира кандидатурата си за европейска столица на културата през 2019 година, при положение, че двата най-престижни културни института биват обезличавани, питат актьорите. До тогава има 9 години - време, в което варненският театър може да бъде унищожен или възроден - всичко е в ръцете на управляващите.

Пред микрофона на Дарик застанаха актьорите Веселина Михалкова, Стоян Радев, Владислав Виолинов, Биляна Стоева и Христо Христов, за да споделят мнението си за реформата, за управлението на театъра, за те-ме-пе-це, за своята професия...
Репортажът е в звуковия файл.