Варненският свободен университет приема китайска делегация
Варненският свободен университет приема китайска делегация / ВСУ „Черноризец Храбър”

Варненският свободен университет ще приеме делегация от университета „Санда“ в Шанхай, Китай. В състава на делегацията влизат Лин Дзин – президент на висшето училище, Сюе Сънгуо – вицепрезидент, Хуа Хуа – директор „Международно сътрудничество и обмен“ и Циен Пин – заместник-директор по академичната дейност.

В рамките на посещението си китайските гости ще се запознаят с Варненския свободен университет и ще проведат работна среща с представителите на академичното ръководство.

В 11:00 ч. утре, в зала 1 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет, Президентът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова ще отправи официално обръщение към партньорите от Китай. Президентът на Университета „Санда“ ще направи презентация на висшето училище пред студентите, преподавателите и гостите на университета.

В началото на годината Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“  и  Университетът Санда подписаха споразумение за партньорство. По силата му двете висши училища ще участват съвместно в международни проекти, ще разработват съвместни програми за образователни степени и допълнителна квалификация и ще реализират обмен на учени, студенти, академична информация и ресурси.

Университетът Санда в Шанхай е частно висше училище, създадено през 1992 г.  В момента има 510 преподаватели и близо 12 000  студенти. Висшето училище предлага образователен продукт, обхващащ 8 основни области - икономика, юридически науки, литература, естествени науки, инженеринг, медицина, мениджмънт и изкуства, в които предлага общо 25 бакалавърски програми.

Меморандумът с китайския университет и посещението на партньорската делегация  са само част от международните измерения на университетските дейности. Реализирането на успешни академични партньорства е част от стратегията за интернационализация на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и е един от успешните модели за създаване на международно конвертируем образователен продукт.