Варненският окръжен съд върна на прокуратурата дело за измамни плащания по Интернет
Варненският окръжен съд върна на прокуратурата дело за измамни плащания по Интернет / netinfo
Варненският окръжен съд отказа да одобри споразумение за прекратяване на наказателното производство и определяне на условна присъда за 24 годишния Атанас Тодоров за извършени от него плащания по Интернет с чужди кредитни карти, без знанието на собствениците им и във вреда на финансова институция. Това съобщиха от пресслужбата на институцията. Заради множеството нарушения, допуснати в хода на процесуално - следствените действия, съдът върна делото на наблюдаващия прокурор.

Наказателното производство срещу Атанас Тодоров е започнало тази година след сигнал на авиопревозвач до Варненска окръжна прокуратура за измамни плащания на самолетни билети по Интернет, които в последствие са били оспорени от ЦКБ. Още в началото на досъдебното производство се е изяснило, че Атанас е направил 11 плащания на самолетни билети с различни кредитни карти в негова полза. Картодържателите са от САЩ, Канада и други страни, като седем от тях вече са оспорили плащанията, извършени с техните карти. Общата сума на закупените билети надхвърля 4000 лева. От дома на Атанас са иззети 2 компютърни конфигурации, описани като "черна" и "бяла". По-късно технически лица "свалили" от компютрите различна информация, сред която и данни за кредитните карти на повече от 300 чужди граждани. С оглед способа за индивидуализиране, съдът не може да направи извод, че това именно са компютърните системи, послужили на Атанас и че именно от тях е „свалена” визираната в обвинението информация. Това е само началото на допуснатите в хода на досъдебното производство пропуски, смята съдът.

В хода на разследването дознателят е събирал данни за финансовите загуби както от авиопревозвача, така и от ЦКБ. При повдигане на обвинението обаче, дознанието стъпва само на разпечатка от банковата институция, в която се твърди за щета, без да се назначи съдебно счетоводна експертиза, която би могла да установи не само размера на настъпилата щета, но и връзката й с противоправното поведение на Атанас.

Макар, че са постъпили данни за 11 плащания, младежът е обвинен само за 7.