Варненският окръжен съд с двама представители във ВСС
Варненският окръжен съд с двама представители във ВСС / Sofia Photo Agency, архив

Наказателният съдия Даниела Костова и съдия Каролина Михайлова от Гражданско отделение на Варненския окръжен съд са новите членове на Висшия съдебен съвет, които ще представят волята на магистратите от морската столица за реформа в управлението на съдебната власт. За първи път двама съдии, номинирани от окръжен съд, влизат в състава на  най-висшия орган в съдебната система, съобщават от пресслужбата на Съдебната палата.

Даниела Костова е една от шестимата съдии, избрана от съдийската квота след публична защита на концепцията си за развитието на ВСС пред Общото делегатско събрание на съдиите в България. След близо 24 часовия маратон на 15 септември и безпрецедентна по своята прозрачност процедура на изслушване и гласуване, съдия Костова получи 167 гласа и доверието на колегите си от цялата страна.

Номинираната от групата на ГЕРБ съдия Каролина Михайлова  представи своята визия за реформата в управленския орган на съдебната система  на 11 септември, пред Правната комисия в Парламента, пред европейските посланици в България, медиите и неправителствените организации. След категоричната и убедителна защита на концепцията за развитие на ВСС, днес нейната кандидатура бе гласувана и от депутатите в Народното събрание.

Новите членове на ВСС Даниела Костова и Каролина Михайлова са категорични, че имат воля, потенциал и решимост да бъдат част от новия, реформаторски екип на ВСС, който ще възстанови професионалната чест и достойнството на българските магистрати, ще положат усилия съдебната система да работи открито и прозрачно - качества, от които българското общество продължава все още да се нуждае, за да има по-голямо доверие в нея.