Варненският митрополит обезпокоен от агресията на гейовете
Варненският митрополит обезпокоен от агресията на гейовете / mitropolia-varna.org

Отявленото демонстриране на различни особено сексуални предпочитания може да засегне мнозина от българските граждани. Това се посочва в изявление на Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в което той призовава за разумен диалог за изясняването на всички въпроси.

„На прага на празника на св. Успение на пресветата Божия майка набюдавахме с архипастирска загриженост събитията, свързани с решения на българската прокуратура по отношение правата на българските граждани за демонстриране на тяхната сексуалност на публични места. Във времето, когато вярващите се обръщат с труд и пост към вътрешно съзерцание с цел духовно въздигане, намираме дискусията за особено важна в няколко аспекта за съвременния ни живот и всекидневие", смята митрополит Кирил. В изявлението му се посочва още:

„Църквата по никакъв начин не се стреми да ограничава правата на волеизявление или каквито и да са други права на хората или определени групи от българското общество, защото като основен закон в Християнството е залегнало даденото още от Бога-Творецът на всички и всичко право на свободен избор. Придържайки се обаче към принципите на умереност, напомняме, че както мнозинството е задължено да спазва, да пази и да осигурява правата на малцинствата, таки и по-малките групи не трябва да търсят насилствено или агресивно добиване на преимущества.

Както често сме свидетели агресията ражда само нова агресия. Така ние призоваваме всички към разумен диалог за изясняването на всички въпроси, които могат да предизвикват спор, като с радост бихме посредничили и дали място за подобни дискусии. Църквата като вселюбяща майка разтваря ръце, за да приеме всеки, който с вяра в Бога търси мира и разбирателството, в стремеж към добродетелност и здрави нравствени устои, защото както и основателите на нашата съвременна държава са осъзнали, така и ние вярваме, че само чрез единомислие скъпото ни Отечество може да върви напред към духовен и материален възход", е официалната позиция на Варненския и Великопреславски митрополит.