училище Васил Априлов Варна
училище Васил Априлов Варна / www.varnasnap.com
Варненски учители искат министър да върне пенсиониран директорка
100234
Варненски учители искат министър да върне пенсиониран директорка
  • Варненски учители искат министър да върне пенсиониран директорка
Учители от варненското училище „Васил Априлов” настояват министърът на образованието Красимир Вълчев да върне на поста освободената им директорка. В един от последни дни преди коледната ваканция Албена Комитова е сменена, тъй като е навършила пенсионна възраст. Около 70 % от колектива, които са подписали жалбата до министъра, посочват, че са „омерзени” от рокадата и са поставени в „нездравословна психосоциална среда”. 

Доскорошната директорка на училището Албена Комитова се е пенсионирала преди началото на учебната година, като е останала на поста. За това свое решение тя не е уведомила Регионалното управление на образованието, обясни неговият началник Венцеслава Генова. Тя изтъква и множеството подадени жалби от родители. 

„Директорът сам е взел решение да се пенсионира преди известно време. Понеже законът му позволява да не ме уведоми, той го е направил и аз не знаех, че се е възползвал от правото си да се пенсионира и е продължил работа. Аз направих един технически акт на прекратяване на трудово правоотношение с един човек, който се е пенсионирал. Учебната година започна с много жалби на родители, като подадените сигнали са около 15. Те от различен характер – за взаимоотношения между учители и ученици, за качеството на учебния процес. Проверките констатираха голям процент на основателност на подадените сигнали. Видимо трябваше да настъпи промяна”.

Албена Комитова е назначена за директор на училище „Васил Априлов” през 2014 г. след спечелен конкурс. Преди няколко месеца се е пенсионирала, като възнамерявала да остане на поста до края на настоящата учебна година, през която училището ще празнува 110-годишен юбилей. От Регионалното управление на образованието й връчват предизвестие за пенсиониране, в което е посочена датата 6 февруари. Още на 19 декември обаче на колектива е представена новата директорка Севдалина Жекова

Албена Комитова е останала изненада от освобождаването си и не имала време да се сбогува с колектива. Тя не приема подадените жалби като основателен мотив и подозира, че зад смяната й прозират политически интереси. 

Множеството жалби са от един родител и те не касаят моята дейност. Подозирам политически мотиви за смяната, след като на моето място кацна човек, който няма никакъв опит в управлението - била е зам.-директор по административно-стопанска дейност и няма нито един ден стаж като учител. За мен не е проблем това, че ме пенсионират, защото съм на възраст. Но защо, както в другите училища, не назначиха някой от зам.-директорите, които са млади и читави хора. Защо трябваше да се въвежда нов човек в училището, кому беше нужно?”. 

Нуртен Селимова е един от преподавателите, подписали писмото до министъра на образованието. Според нея смяната на Албена Комитова е на избирателен принцип. 

„Във Варна има доста директори, които вече са навършили пенсионна възраст, но продължават да са директори и даже нямат предизвестие”.

След встъпването в длъжност на новата директорка вече е подадена и първата молба за напускане. Тя е на учителката Диана Герасимова, която споделя, че е приела с гняв освобождаването на Албена Комитова. 

„За мен е по-важно да работя в една спокойна атмосфера, а не в постоянно очакване нещо да ти се каже, за нещо да ти се разсърдят. Първите думи на новата директорка пред колектива бяха „Аз не искам да ви заплашвам, но знам какво си мислите преди да сте си го помислили”.  

Учителите от „Васил Априлов” продължават да чакат отговор от министъра на образованието Красимир Вълчев. 

Допълнение: След публикуването на материала с Дарик се свърза началникът на РУО Венцеслава Генова, която обясни, че новата директорка на на „Васил Априлов” има 7 години стаж като учител по математика и 5 години административен опит като пом.-директор. Освен това Севдалина Жекова има и юридическо образование.