Варненски съд потвърди ареста на един от „Килърите 2”
Варненски съд потвърди ареста на един от „Килърите 2” / Дарик Варна

Райчо Стойнев, разследван заедно с Янко Попов и Васил Костов като помагач за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев ще продължи да пребивава в ареста. Варненският апелативен съд остави без уважение молбата на адвокатите му за изменение в по-лека на мярката за неотклонение и потвърди определение на Шуменския окръжен съд от 3 декември тази година.

Стойнев беше задържан в началото на септември с Попов и с Костов при акция „Килърите 2" . Мъжете бяха привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР в Шумен, заради убийството на бизнесмена Румен Рачев, извършено през юли миналата година в Шумен.

За да потвърди ареста на Стойнев, Варненският апелативен съд се позова на законосъобразните изводи на Шуменския окръжен съд, който е анализирал всички налични по това досъдебно производство доказателства и е обосновал предположението за участието на Стойнев. Престъпленията, за които той е привлечен като обвиняем са тежки по смисъла на закона. Освен като помагач за убийството на Румен Рачев, хижарят е разследван и за притежанието на оръжие и боеприпаси. Наказанията, които законът предвижда са тежки.

Апелативният съд не сподели изводите на защитата на Стойнев, според които единствено показанията на анонимен свидетел са в основата на обвиненията в помагачество. Според адвокатите на обвиняемия повдигнатите две обвинения са процесуално негодни и не почиват на базата на категорични доказателства. За разлика от защитата, апелативният съд счита, че това са въпроси, свързани с вината на обвиняемия, които ще се дискутират в хода на делото по същество. В настоящото производство, въззивният съд коментира тежестта на престъпните деяния, както и обстоятелството, че те са извършени в група. Това мотивира съда да потвърди извода, че ако е на свобода Стойнев може да извърши друго престъпление или да се укрие.

Въпреки твърдените от защитата здравословни проблеми, съдът потвърди ареста на Стойнев, тъй като не получи никакви доказателства за влошеното здраве на обвиняемия. Освен че потвърди като адекватната и законосъобразна най-тежката мярка за неотклонение спрямо Райчо Стойнев, въззивният съд сподели и друга част от определението на първата съдебна инстанция, според която на обвиняемия е наложена забрана да обжалва мярката си за неотклонение през следващите два месеца.. Определението на въззивния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Георги Георгиев и Владимир Филев, сочени като физическите извършители на убийството все още се издирват, припомнят от съдебната пресслужба. По това разследване в шуменския арест са още Георги Вълев, обвинен, че е подбудител и помагач за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Другите обвиняеми лица са Петър Стоянов (Сумиста) и Петър Атмаджов, разследвани за участието си като помагачи в същите две убийства, както и за участие в организирана престъпна група. Сумиста се разследва и за помагачество, и подбудителство за убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 година, заедно с Васил Костов, с Янко Попов, с Георги Георгиев и Райчо Стойнев. Всички разследвани лица търпят най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража".