Варненски спасител покори Каменния пазител
Варненски спасител покори Каменния пазител / Adventure sport

Най-високият връх в Южна Америка Аконкагуа е бил покорен от спасител на варненската "Гражданска защита". Иван Темелков е забил българското знаме на 6 962 метра надморска височина в 9:45 часа на 2-ри февруари.

Мъжът е потомствен алпинист. Любовта към планината у него запалва баща му Георги Темелков. До момента Иван е покорил, освен Аконкагуа, върховете К2 и Елбрус, през 2004-та година стига 300 метра под Еверест, но заради премръзнал свой приятел се отказва от целта.

Алпинистът преодолява най-високия връх в Южна Америка за 20 дни. Аконкагуа е наречен от инките "Каменния пазител". Той привлича като магнит лошото време и там непрекъснато духа така нареченият бял вятър, който носи и частици пясък, разказва Иван Темелков. Той потегля на експедицията заедно с още четирима души, но двама от тях се отказват в последствие. По пътя си спасява от измръзване аржентинец като му поставя техническа грейка. По време на изкачването в палатката на българската група температурата е 7 градуса под нулата. На самия връх градусите са минус 27.

Когато достига целта си, алпинистът поставя играчка-талисман на дъщеря си на върха. Разказва, че там е заварил китайското знаме и куп сувенири, оставени от други катерачи. За да покори "Каменния пазител" всеки от групата е инвестирал в експедицията 5000 долара.

Иван не използва кислород по време на експедиции, тъй като го смята за вид допинг, който може да го подведе в планината. На експедиция не носи със себе си и медикаменти, с изключение на витамини.

Следващата цел на варненския спасител, освен Еверест, е върхът Ама Даблам.