Варненски превозвачи протестираха срещу винетките
Варненски превозвачи протестираха срещу винетките / netinfo
Варненски превозвачи протестираха срещу винетната система, лицензионния режим за товарните превози и въведените изисквания за годините на таксиметровите автомобили. Протестиращите са категорични, че разпоредбите на автомобилната нормативна уредба у нас не са хармонизирани с европейското законодателство.

Към 14:30 часа колона от товарни автомобили задръсти площада пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично", където шофьорите приеха протестна декларация със своите искания. Те се обявиха срещу драстичното увеличение на цените на винетките. Според браншовиците купуването на дневни, седмични и месечни винетки сега е безсмислено, защото цените им са много високи спрямо годишните. Освен това според тях цената на винетките не е достатъчно диференцирана спрямо тонажа и местата за сядане в автомобилите за превоз на пътници.

Шофьорите настояха цената на винетките да бъде намалена незабавно, а от догодина пътният данък да отпадне напълно.

Протестната декларация ще бъде изпратена до министерствата на транспорта, финансите, регионалното развитие и благоустройство и до председателя на Комисията по бюджета в Народното събрание.