Варненски очни лекари ще преглеждат безплатно
Варненски очни лекари ще преглеждат безплатно / netinfo
Между 2 и 10 процента от българите над 50 години страдат от Макулна дегенерация, свързана с възрастта – заболяване, при което се уврежда центърът на ретината. Когато това се случи, централното зрение е замъглено или затъмнено и болният не може да вижда фините детайли. Периферното зрение обикновено се запазва, но задачи като четене, писане и шофиране рано или късно стават невъзможни.

По-честата форма на макулната дегенерация, която се среща при 85 процента от заболелите, е сухата. При нея няма лечение, а само поддържаща терапия, обяснява доц. д-р Христина Групчева – офталмолог в Специализираната очна болница във Варна.

При влажната форма на болестта се наблюдават бързо прогресиране и тежка загуба на централното зрение.

Макулната дегенерация ликвидира социалния живот на пациентите, коментира доц. д-р Тошо Митов от Очна клиника “Св. Петка”. Първите симптоми на болестта са лесно уловими и ако се прави редовна профилактика, много усложнения могат да бъдат избегнати, смята специалистът.

За целта на 20-ти и 21-ви ноември от 9 до 18 часа във Варна ще гостува Автобусът на здравото зрение. Той ще бъде разположен на входа на морската градина. След предварително записване на тел. 0700 10 105 всички желаещи ще бъдат прегледани безплатно от варненски специалисти за наличието на макулна дегенерация. Диагностиката ще се извършва с помощта на модерна и нова за страната ни апаратура.

Тя ще позволи да бъдат обхванати около 100 пациенти на ден. Кампанията е организирана от Съюза на слепите в България. Целта на инициативата е да се предостави повече информация на населението за едно от най-разпространените очни заболявания на съвременния свят – макулната дегенерация, свързана с възрастта.