Варненски депутат: Българският шофьор иска да раздава сам правосъдие
Варненски депутат: Българският шофьор иска да раздава сам правосъдие / снимка: pressadaily.bg, Антон Станков

Масово във Варна шофьорите карат с превишена скорост. Някои шофьори са изключително нагли, като не зачитат дори правата на пешеходците. Това свое впечатление сподели в интервю за Дарик варненският депутат от ГЕРБ Нели Петрова.

Когато се затопли, централните варненски булеварди се превръщат в писти. Неработещите камери също са голям проблем, изтъкна Петрова.

Според нея случаите на агресия и това, което се случва, е ежедневие по пътищата в страната. „Това е типичното лице на българския шофьор, който иска да раздава сам правосъдие, не спазва никакви закони и няма никаква толерантност към останалите на пътя, посочи Петрова, чиято дъщеря Лора загина на пешеходна пътека във Варна, блъсната от мотоциклетист през 2011-та година.

Нели Петрова разчита на това съдебната система да вземе много сериозни мерки. Според нея е необходим нов Закон за движение по пътищата, а не сегашният да се кърпи. Законът не е чак толкова лош, но той просто не се спазва и доказателството за това са побоищата по пътищата напоследък, отбеляза депутатът.

Шофьорите, които проявяват брутално отношение към останалите на пътя, да бъдат до максимум ограничени да се движат по пътищата в страната, призова народният представител.

На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното

Дължимите суми от глоби за пътни нарушения могат да се включат към данъците и така събираемостта на задълженията към КАТ ще стане по-голяма, смята народният избраник.

Петрова коментира и предложението на кмета на Бургас движението в някои квартали на града да бъде ограничено до 25 км/ч,а за останалата част на града скоростта да е 35 км/ч. Според нея предложението не е лошо, но изрази съмнение, че ограничението ще се спазва, тъй като и в момента лимитът от 50 км/час не се спазва.

Петрова сподели, че служебният автомобил, с който се придвижва, не превишава разрешената скорост. Тя разкри, че дори прави забележка на шофьора, когато говори по телефона по време на движение.