Варненски бизнесмен се натъкна на съкровище, докато ловувал глигани
Варненски бизнесмен се натъкна на съкровище, докато ловувал глигани / Dariknews.bg

Сребърни и позлатени дамски наушници, датиращи от XIV век, са открити край варненското село Долище. На находката се натъкнал бизнесменът Младен Станев още през януари, докато ловувал край селото.

„Когато ловуваш прасета, има период, в който просто стоиш и чакаш. Така, оглеждайки се около себе си, на около 10 сантиметра съзрях да се показва единият наушник. Започнах да разравям с ножа и намерих и другите два“, разказа откривателят.

Той прибрал древните бижута без да осъзнава стойността им и преди две седмици ги показал на археолога проф.  Николай Овчаров.

Съкровището, което се състои от комплект от два наушника и един единичен, е принадлежало на аристократи, обясни проф. Овчаров, с посредничеството на когото артефактите вече са част от колекцията на Археологическия музей във Варна.

Наушниците представляват украшения, които болярките са носели, закачени на плата, покриващ главите им. Теглото им е средно от около 100 грама.

Най-вероятно тези, намерени край Долище, са свързани с османското нашествие, когато след превземането на Варна много аристократи са побегнали към Влахия, предположи проф. Овчаров.

Възможно е наушниците да са свързани с чумната епидемия през 14 век, когато голяма част от укритите съкровища не са били търсени, тъй като собствениците им са измирали, е теорията на археолога и уредник във варненския музей Игор Лазаренко.

Подобни артефакти са откривани край Видин и Никопол, но най-голяма е концентрацията им във Варненско.