Варненската Венера е вече история
Варненската Венера е вече история / снимки: Дарик Варна

След по-малко от 16 месеца съществуване „Венера от Варна" отиде в историята. Мраморната статуя е вече премахната, а тази сутрин работници с техника къртят основите на тежащата над тон пластика.

„Венера от Варна" бе подарък от "Планекс холдинг" по повод 20-годишнината от основаването на компанията. Паметникът бе тържествено открит на 15 август 2010 г. - празника на Варна, лично от кмета Кирил Йорданов. Статуята бе разположена в градинка на пешеходната зона на бул."Сливница", до хотел „Черно море".

След поставянето си обаче, „Венера от Варна" предизвика широк обществен спор. Коментарите бяха насочени към гънка в нейната дреха, наподобяваща мъжки полов орган. Критики понесе и бюстът на варненската Венера, определен от някои като силиконов. Статуята дори бе наречена „естетическо и морално недоразумение".

Варненската Венера е вече история
netinfo

Така изглеждаше "Венера от Варна" на фона на варненския център

Няколко месеца след откриването, през април тази година, кметът Йорданов издаде заповед за премахване. Според разпореждането, от "Планекс Холдинг" трябваше "доброволно" и за своя сметка да демонтират пластиката. В констативния акт от Общината, подписан от инж. Венера Николова, главен инспектор в дирекция „Опазване на обществения ред", съименичката на статуята заявява, че пластиката е поставена незаконно. От строителната компания обаче обжалваха кметската заповед пред Административния съд. С решение от 7 октомври съдът отхвърли жалбата.

В края на ноември представител на "Планекс" подписа декларация, с която фирмата се съгласи за своя сметка да премахне статуята, която дари на Варна и варненци преди по-малко от година и половина.