Варненска печатница ще произведе бюлетините за кметския вот
Варненска печатница ще произведе бюлетините за кметския вот / Sofia Photo Agency, архив

Печатницата, където ще се отпечатат изборните книжа за предстоящия кметски вот, вече е избрана. Така главният секретар на община Варна Михаил Куликов контрира мотивите, с които в качеството си на временен кмет доц. Христо Бозов поиска дисциплинарното му уволнение.

В петък от пресслужбата на общината обявиха съображенията за отстраняването на Куликов и доскорошния градоначалник арх. Димитър Николов - „закъснението в подготовката на частичните избори за кмет”. След извършена проверка било констатирано, че „подготовката е едва в началния си етап и все още не са обявени обществените поръчки за избор на изпълнител за отпечатване на изборните книжа”, става ясно още от официалното прессъобщение, цитирано от chernomore.bg.

В преходните разпоредби на закона за изборите изрично се посочва, че когато има частичен вот, регламентът за обществените поръчки не важи. Това нормативно изискване е съвсем резонно, тъй като процедурата по една обществена поръчка може да отнеме и 9 месеца. Поради краткия срок, в който трябва да се организират предсрочните кметски избори, печатницата е определена чрез пряко договаряне, коментира в отговор Михаил Куликов. По думите му изборът на фирма изпълнител на практика вече е факт. Изборните книжа ще бъдат отпечатани от „Хеликс прес” ЕООД.

Доколкото съм запознат, седалището на печатницата е във Варна, разясни пред „Черно море” Куликов. Технологично няма как да поръчаме отпечатването на бюлетините, след като дори не е ясен броят на кандидатите. На базата на това дали бюлетината ще бъде дълга 50 см, или 1 м, ще се определи и точният размер на разходите за отпечатването, припомни още Куликов.

На сайта на ЦИК изрично е публикувана хронограмата, която указва сроковете по организацията на изборния процес, отбеляза главният секретар. Според него критиките по адрес на подготовката за частичните избори на 30 юни е несъстоятелна. Дори в петък преди обяд проведохме среща с районните кметове и кметовете на селата в общината. Те потвърдиха, че няма основания за каквито и да било притеснения по отношение на изборния процес и за момента подготовката тече спокойно и нормално, категоричен бе Куликов.

В момента той е в болнични, което попречило да му бъде връчена подготвената заповед за дисциплинарно уволнение. Ако все пак бъда уволнен, ще оспоря решението. Убеден съм, че съдът незабавно ще ме възстанови на работа. В случай, че проблемът стигне до съда, ще поискам и финансово обезщетение, което ще даря. Ако се стигне до този сценарий, предварително ще обявя благотворителната кауза, за която ще използвам средствата, закани се Куликов.