Варненска област готова да посрещне зимата
Варненска област готова да посрещне зимата / Областна администрация Варна

Областният управител Данчо Симеонов проведе работна среща с директори на фирми, разполагащи със снегопочистваща техника. Обсъдени бяха редица въпроси, свързани с бързото и своевременно почистване на основната пътна мрежа на територията на Варненска област. Опорните пунктове в района на местността „Харамията”, село Старо Оряхово” и на „Аксаковска панорама”, които се използват от снегопочистващите фирми, са в готовност да посрещнат влошаване на метеорологичната обстановка, е резултатът от направената им проверка.

Техниката на трите най-големи фирми, имащи ангажимент към поддържането на пътищата в областта през зимата, „Хидрострой”, „Инжстройинженеринг” и „Пътища и мостове” е в изправност. При нужда ще се използват и автомобили, които са в пълна техническа изправност, на рядко влизат в действие. Снегопочистващите машини са оборудвани с GPS-системи, като по този начин винаги има информация за тяхното местоположение и график на движение.

Директорите на фирми заявиха, че редовно следят синоптичната прогноза и поддържат добра координация между тях за да се вземат необходимите мерки за осигуряването на проходимостта на пътищата във Варненска област при зимни условия. „Независимо от това трябва да сме нащрек и да имаме готовност за реакция във всеки един момент”, заяви в края на срещата областният управител Данчо Симеонов.

Актуална информация за пътната обстановка по основните направления Варна – Бургас, Варна – Добрич, Варна – Кранево, Варна – Шумен и Варна – Айтос може да се получава чрез гласовия портал на Областна администрация - Варна. На телефон 638 112, на цената на един градски разговор всеки, който пътува по тези направления може да се информира за състоянието на пътя и метеорологичните условия в рамките на Варненска област.