Варненка получи шанс да върне физическата си форма чрез имплантиране на става
Варненка получи шанс да върне физическата си форма чрез имплантиране на става / Dariknews.bg, архив

65-годишна варненка получи шанс да възвърне нормалната си физическа активност чрез протезиране на раменна става. Операцията беше извършена в МБАЛ „Св. Анна” от д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската Клиника по ортопедия и травматология във варненската болница – доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра „Ортопедия и травматология“, д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов – асистенти към катедрата.

Пациентката е страдала от посттравматична артроза на дясната раменна става и е била лекувана консервативно, но без успех. След поставяне на импланта и последваща рехабилитация се очаква болките да изчезнат, а жената да се възстанови за около 3 – 4 седмици.

За първи път във Варна се извършва така нареченото двуполюсно протезиране. Това означава прикрепване на изкуствената става на две места, обясни д-р Николай Коларов. Самият имплант и поставянето му струват 6 – 8 хил. лв. Ендопротезирането на раменна става не се поема от Здравната каса и е труднодостъпно за пациентите. Именно заради това няма достатъчно опит за подобни интервенции, коментира доц. д-р Руслан Попстефанов. Той увери, че ако реципиентът се пази, имплантът няма срок на годност, макар да има известно износване.

Операцията не е сложна и в Италия това е рутинна интервенция, обясни д-р Луиджи Фантазия. Тенденциите са да започне протезиране на глезенна и лакътна става.

Смяната на раменна става се предаваше на живо през „Google – Italia” в цял свят от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“.