Д-р Врабевски
Д-р Врабевски / БГНЕС, архив
Номинацията му е за цялостната му народолюбива дейност

Милен Врабевски е мъж на 2019 година.

Наградите бяха връчени миналата вечер, по време на ежегодната церемония, организирана от Дарик радио. Номинациите по традиция бяха три. За първи път в историята на конкурса една от тях бе дуетна - за писателя Георги Господинов и аниматора Тео Ушев.

Творческият дует Георги Господинов и Теодор Ушев, актьорът Мариус Куркински и филантропът д-р Милен Врабевски бяха тримата номинирани в тазгодишната церемония Мъж на годината.  

Номинацията, която д-р Милен Врабевски получи от Академия "Мъж на годината", е за цялостната му народолюбива дейност. Той е активно ангажиран с каузата на благотворителността в България в подкрепа на инициативи за утвърждаване на националната идентичност и ценностите на европейското гражданство. Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Именно Врабевски е и номинацията, събрала най-много гласове на официалната страница на конкурса - "Man of the year".

В категорията мис ТВ чар наградата получи водещата на сутрешния блок на Нова ТВ "Събуди се" Мартина Ганчева, а за постиженията си в киното награда взе Руши Виденлиев. Почетният приз "Легенда" получи доайенът на българското кино Васил Михайлов. Специалната награда на Дарик беше връчена на ефрейтор Никола Върбанов, който спаси живота на 11-годишно дете, паднало в придошлите води на водопад край Карлово.
 
И малко за историята на конкурса - идеята за това да има приз "Мъж на годината" е още от първия момент, в който започва да излиза мъжкото списание "Клуб М" - 1990 година. В началото номинациите и класирането правили водещи журналисти от всички медии и интелектуалци, членуващи в "Клуба на Клуб М". През 2001 година регламентът е променен - от тогава номинациите дават журналисти, а мъжа на годината се избира чрез гласуване в интернет. Дарик радио притежава марката "Мъж на годината" от 2008 година. Тогава е създаден и официалният сайт на конкурса. Според регламента на конкурса в него не могат да участват мъже, които са го печелили два пъти. Досега това са Желю Желев, Петър Стоянов и Бойко Борисов.

Статистиката показва, че най-често наградата "Мъж на годината" отива при политици или спортисти. Най-номинираният политик за "Мъж на годината" е Иван Костов. Сред спортистите по брой на номинации води Христо Стоичков. Нееднократно в първата десетка са били Желю Желев, Стефан Софиянски, Богомил Бонев, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов. През 2009, за първи път се връчва наградата Мис ТВ чар.