Варненец във Великобритания с амбиции да стане №1 на картинг
Варненец във Великобритания с амбиции да стане №1 на картинг / Иван Стоянов, личен архив

Студентът от Варна Иван Стоянов, който е първи курс по специалността „Automotive and Motorsports Engineering” в британския Oxford Brookes, стана първи на пистата в град Рединг, в близост до столицата на Обединеното кралство, на кръг от шампионата на TEAMWORKS KARTING (http://www.teamworkskarting.com/reading/). Състезанието беше организирано сред студентите на Oxford Brookes, специалност ”Automotive and Motorsports Engineering”.

Много от участвалите са и вече изявени картинг пилоти във Великобритания с участия и в по-горни класове шампионати като например Formula Ford UK. След постигнатата победа и преминаване във втори курс на образованието си Иван също ще може да се включи в още по-висок клас турнири по картинг в Англия като The British Universities Karting Championship (BUKC).

Иван Стоянов е роден във Варна. Започва картинг кариерата си на 6-годишна възраст и е лицензиран  член на Българската федерация по картинг от 1998 г. По време на активната си състезателна дейност от 1998 г. до 2006 г. Иван Стоянов печели 25 първи места,  3 републикански шампионски титли, 2 пъти е носител на Купата на  България и на Купата на Варна.