Варненец влиза в затвора след шофиране без книжка
Варненец влиза в затвора след шофиране без книжка / Дарик Варна, архив

Различни по тежест наказания наложи Районен съд-Варна на трима неправоспособни шофьори, съобщиха от пресслужбата на съда. Най-тежко е наказанието, което ще трябва да изтърпи 43-годишният С. Петров. Той е засечен при рутинна полицейска проверка на ул. „Девня" във Варна сутринта на 16 септември миналата година. Петров управлявал лек автомобил „Фиат" без изобщо да притежава свидетелство за управление на МПС.

Справка в информационната система на МВР показала, че мъжът е бил наказван в едногодишен срок преди това по административен ред, отново за шофиране без книжка. Петров има предходна съдимост, като за конкретното деяние съдът одобри споразумение, с което му наложи ефективно наказание от 9 месеца затвор.

С условна присъда се размина 34-годишният А. Георгиев. Също след споразумение съдът му наложи наказание 2 години лишаване от свобода, отложено с 5 години изпитателен срок. На 8 август миналата година той управлявал лека кола ."Тойота", въпреки че свидетелството му за правоуправление било отнето от надлежните органи на властта, поради изчерпване на всички контролни точки. Няколко месеца преди това Георгиев на два пъти последователно е бил засичан да шофира без книжка, за което е санкциониран по административен път с влезли в сила наказателни постановления. Освен това 34-годишният мъж е засечен в нарушение по време на изтърпяване на наказание „пробация", наложено му с влязъл в сила съдебен акт на Районния съд, отново за шофиране без да притежава валидна шофьорска книжка.

С обществено порицание се размина 17-годишен варненец. На младежа с инициали В.Т. бе наложено само административното наказание, което следва да бъде изпълнено в гимназията, където учи. Непълнолетният е хванат зад волана на автомобил при проверка вечерта на 20 юни миналата година на пътя от Варна към Аладжа манастир. Справка за него показва, че подобно нарушение друг път е ставало причина за налагане на административно наказание по Закона за движение по пътищата.