Варненец три години живее с бъбрека на сестра си
Варненец три години живее с бъбрека на сестра си / Sofia Photo Agency, архив

Варненецът Калоян Петков три години живее с трансплантиран бъбрек. Шанс за нов живот дава сестра му, която му дарява органа си. Животоспасяващата операция е направена на 9 юни 2010 г.

Три години по-късно 34-годишният мъж изпрати писмо до медиите, в което изказва голяма благодарност на сестра си и на лекарите в болница „Св. Марина”, извършили сложната операция.

„Сред хаоса и притесненията за дългоочакваната трансплантация забравих да благодаря на най-важния за мен човек –  моя донор, сестра ми Марияна Петкова на 40 години. Искам да изкажа най-сърдечна благодарност към моята сестра, която без никакви колебания в личния и семейния живот се осмели и ми дари единия си бъбрек. Разбира се, това би било невъзможно без професионализма и уменията на трансплантационния екип от Университетска болница „Света Марина”, пише Калоян.

В писмото си той разказва, че се е възстановил бързо и е започнал работа. Успял е да създаде ново семейство и е в очакване на второто си дете. Сестра му също се е възстановила бързо и е продължила да работи по специалността си – медицинска сестра в Клиниката по неврохирургия в болница „Света Марина”.

„Искам да изкажа своята голяма благодарност към трансплантационния екип на болницата – Клиниките по нефрология и диализа, Урология и Съдова хирургия, Анестезиология и реанимация, Образна диагностика, Клинична и имунологична лаборатория, оперативно отделение и на цялото ръководство на Университетската болница „Света Марина”, които ми дариха втори шанс за живот”, пише в заключение младият мъж.