Хващане на кръста в река Девненска
Хващане на кръста в река Девненска / Община Девня
Кметът награди варненеца с дървен кръст и златна монета

10 мъже участваха в съревнованието, като пръв до Разпятието преплува 35-годишният варненец Лъчезар Стоянов. По традиция ритуалът завърши с мъжко хоро в светената речна вода.

Кметът Свилен Шитов награди спасителя с дървен кръст и златна монета, като му пожела здраве, късмет и успехи. Преди това отец Марин и отец Никифор отслужиха тържествен богоявленски водосвет и молебен за здраве и благоденствие. За всички участници и зрители общината осигури вино, мезета, сладки и топли напитки. За празничното настроение на всички се погрижиха и самодейците от читалище „Отец Паисий“, които изпълниха фолклорна програма.

„Благодаря на съорганизаторите от комплекс „Вълшебен извор“, на свещениците от Девненската енория, без които празникът нямаше да е толкова истински и изпълнен с духовност, на самодейците от читалище „Отец Паисий“ и на всички смели мъже, които скочиха във водата! Пожелавам на имениците и на всички останали здраве , щастие, късмет и нека бъдем по-добри един към друг“, призова кметът на Община Девня Свилен Шитов.  

По-късно градоуправникът, представители на местната власт и духовенството почетоха 172 години от рождението на Христо Ботев. Пред бюст паметника на поета революционер във възрожденския кът на новия градски парк те отдадоха почит пред подвига на националния герой, след което положиха венци и цветя.