Варненец оглави Камарата на архитектите
Варненец оглави Камарата на архитектите / снимка: личен архив

Борислав Игнатов от Варна е новият председател на Камарата на архитектите в България (КАБ). Архитектът от морската столица бе избран да оглави Камарата след гласуване на Общото й събрание в събота, научи Дарик.

„Като член на Управителния съвет на Регионалната колегия във Варна и като делегат на Общото събрания в последните четири години имах възможността да се запозная в подробности с работата на нашата Камара. Както всички знаем, в момента КАБ е в криза, редовите й членовете са дистанцирани от нея, думата ни не се чува от управляващи и законодатели, а приходите са по-малко от разходите. Естествено, като резултат имаме понижено самочувствие и усещане за безсилие. Това положение е нередно и нетърпимо", заявява Игнатов в Програмата си за управление и развитие на КАБ 2016-2020.

Борислав Игнатов е за намаляване на членския внос на половина и двойно увеличаване на бюджета, като съфинансирането на КАБ става и от извършваните услуги. Според управленската му програма издаване на удостоверение за проектантска правоспособност трябва да бъде заплащана от възложителите, а не от проектантите, както практически е в момента

Игнатов смята, че безспорните резерви за оптимизация и улесняване на работата и намаляване на разходите за транспорт на КАБ са неприсъствените и по-чести електронни заседания, както и изнесени заседания по региони. Според варненеца, Камарата трябва отново да поиска това, което й е гарантирано по закон - помещения от областните управи.

Роденият във Варна архитект Борислав Игнатов е завършил УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects". Преподавал е в Колумбийския университет. Носител е на няколко престижни отличия, сред които Голямата награда на Съюза на архитектите в България през 2012 г. за Къщата на Равноденствието край Каварна. През 2010 г. пък заслужи приза за иновативност с международно признатата Къща Дърво край Варна. За този си проект Игнатов бе номиниран и за Къща на годината 2010 на най-популярното в света електронно издание за архитектура WAN - World architecture news.