Варненци спасиха 959 дървета от изсичане
Варненци спасиха 959 дървета от изсичане / снимка: Дарик Варна, архив

959 дървета бяха спасени от изсичане във Варна през миналата година. С тази внушителна бройка могат да се похвалят участниците в кампанията "Лист по лист", съобщава Общественият център за околна среда и устойчиво развитие, които стоят зад екоинициативата.

Спасяването на едно дърво става със събирането на 58 кг хартия. Така излиза, че в рамките на инициативaта през миналата година са събрани и предадени за рециклиране над 55 тона непотребна хартия.

Кои са отличниците?

В "Лист по лист" миналата година се включиха 152-ма участници. С най-голямо количество предадена хартия за втора поредна година могат да се похвалят от ЦДГ № 8, събрали и предали 8945 кг, което се равнява на 152 спасени дървета. И тази година с втори резултат са ЦДГ № 15 "Гълъбче" с 6421 кг събрана хартия и 109,2 спасени дървета.

Сред отличниците в екоинициативата са Ленмарк център с 3808 кг предадена хартия, което се равнява на 64.7 спасени дървета. Окръжният съд може да се похвали с 2297 кг (39 дървета), а Административният съд - с 1098 кг (18,7 дървета).

Сред подкрепилите инициативата има още няколко детски градини, кметства, училища, семейства, лекарски практики, хотели, бензиностанции, държавни и частни фирми.

И Дарик помогна

Със своя принос от 235 кг събрана и предадена хартия Дарик радио помогна за спасяването на 4 дървета.

„Реалните участници са много повече. Трудно е да изброим всички, които са част от даден колектив или семейство. Всеки участва, защото вярваме, че каузата е добра. Разбираме го по усмихнатите лица на хората, които застават пред нас в дните за събиране на хартия. Правят го доброволно, също като нас, в името на опазването на околната среда. Уверени, че събраните средства отиват за благородни цели като образование на младите хора в опазване на околната среда", отбелязват от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие.

Кампанията "Лист по лист" стартира преди 15 години. Дотук инициативата е помогнала за спасяването на около 11 000 дървета, което се равнява на над 40 декара гора.