Варненци спасиха 8852 дървета, и Дарик помогна
Варненци спасиха 8852 дървета, и Дарик помогна / Дарик Варна
Варненци спасиха 8852 дървета, и Дарик помогна
30998
Варненци спасиха 8852 дървета, и Дарик помогна
  • Варненци спасиха 8852 дървета, и Дарик помогна

Благодарение на кампанията "Лист по лист" 8852 дървета са спасени от отсичане. За 10 години от началото на екоинициативата са събрани и предадени за рециклиране над 433 тона непотребна хартия, съобщи за Дарик Илиян Илиев, председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Като организатори на "Лист по лист" екоактивистите инвестират време и сили срещу унищожаването на ценни ресурси, и в същото време опитват да създадат устойчив механизъм за разделно събиране и предаване за рециклиране на хартиени отпадъци.

За 10 години от старта на кампанията в нея се включват над 300 учреждения, организации, учебни заведения, частни фирми и граждани от Варна. Най-много хартия са предали от „Енпак"- близо 22 тона, което прави 371 спасени дървета. Втори в класацията е детска градина номер 13 „Детска радост" с 14,5 тона и 247 спасени дървета, а трети - Варненският свободен университет с над 11 тона и 198 спасени дървета. Принос за спасяването на 8 дървета има и екипът на Дарик Варна, с предадената през годините близо половин тон хартия.

Събраната хартия не винаги се оказва съвсем непотребна. Най-любопитния случай през 10-те години на "Лист по лист" се свързва с варненски музикант. След смъртта му съпругата решава да се освободи от тон стари партитури на руски език. След като нито една институция не проявява интерес към архива, хартията отива за вторични суровини.

Набраните от кампанията средства постъпват във фонд „Лист". Обикновено се изразходват за две залесителни кампании в годината, почистване на плажове и разяснителни кампании в детски градини, разкри председателят на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Хартията е най-разпространеният отпадък и въпреки въведените форми за разделно събиране и рециклиране, все още огромни количества хартия от работните ни места отиват на сметището. От Илиян Илиев научихме още, че хартията може да се рециклира до 7 пъти, като последният етап е тоалетна хартия...