Варненци против етикетите на латиница
Варненци против етикетите на латиница / DarikNews.bg, архив

Етикети на хранителни стоки, особено по-висок клас, масово се изписват на латиница в търговската мрежа в разрез с регламент на Европейския съюз, според който информацията трябва да бъде на български език. За тази тенденция алармира зам.-председателят на движение „Възраждане“ Георги Георгиев. Пред Дарик той обясни, че освен заблуда у купувачите, се насажда и убеждението, че продуктите с български етикети са по-ниско качество от тези, надписани на латиница.

Има производители, които поставят етикети и на български, и на латиница, което е приемливо, смятат от „Възраждане“. От движението са се обърнали към няколко компетентни институции, които известно време си прехвърляли отговорността. В крайна сметка Георгиев получил писмо от Българската агенция по безопасност на храните, в което го информирали, че контролират дали се спазва изискването етикетите да се изписват на български.

Следващата стъпка, която ще предприемат от „Възраждане“, е да изпратят благодарствени писма на фирмите, които коректно спазват регламента, както и да информират маркетинговите отдели на нарушителите, че погазват разпоредбата.