Варненци бягат от панелките, предпочитат на село
Варненци бягат от панелките, предпочитат на село / DarikNews.bg, архив

Предлагането на панелки във Варна драстично се е увеличило през последните месеци. Това сочат наблюденията на Нели Георгиева, собственик на фирма за недвижими имоти. Пред Дарик тя разкри, че преди три години в „Кайсиева градина“ почти никой не е искал да се раздели с панелния си апартамент, докато сега се отчита значителен ръст в предлагането.

„2013-та година ще бъде предломна за тенденциите в продажбите на недвижими имоти. Това, че на пазара излизат много панелни апартаменти, означава, че хората ще започнат да търсят имоти в близките села и вилните зони с по-ниски ценови стойности, което вече се и случва“, разкри брокерът.

Според Георгиева почти никой не иска да си купи жилище от времето на соца. Хората търсят предимно нови или тухлени жилища. „Единственото, с което панелките могат да победят, е с много по-ниската цена“, твърди специалистът.

По думите й панелка с площ от около 70 кв. метра може се купи за 30-ина хиляди евро. При тухленото или новото строителството цената е с около 30% по-висока, допълни Георгиева.

Има глад за ново строителство

Нели Георгиева твърди, че добрите жилища са почти изчерпани, а в елитните части на града почти няма предлагане на апартаменти. Същевременно се наблюдава и глад за ново строителство. „Реално погледнато нови строежи почти няма. Предлагат се само единични кооперации, които през последните години въпреки кризата бяха завършени“, коментира Нели Георгиева.

Според специалиста ножицата, която преди кризата беше много малка между панелките и съвременното строителство, все повече се отваря. Ако тенденцията в предлагането на старите апартаменти се запази, до края на годината ще има поне 10% спад в цените на панелните жилища. При останалите апартаменти няма да има поскъпване, защото ще липсва това търсене, което се наблюдаваше през годините. Ценовият диапазон между 400 – 800 евро на кв. метър в зависимост от местоположението ще се запази, каза още Георгиева и допълни, че рядко ще се сключват сделки за около 1000 евро/кв. метър.

Двустайните апартаменти остават най-търсени

Стабилни цени през 2013-та година прогнозира и Добромир Ганев, управител на фирма за недвижими имоти. По думите му пазарът е предвидим и дава добра основа за планиране на покупка на жилище. „Няма притеснение по отношение на цените – нито ще скачат, нито ще падат драстично. Ако сте имали желание за собствено жилище, но сте отлагали покупката, моментът за придобиване на имот е подходящ“, коментира брокерът. По думите му вече голяма част от покупките на жилища стават със собствени средства. Освен това ипотеките са с добри условия, което също е добра предпоставка за такава покупка.

Ганев не очаква и голяма промяна в обема на сделките. През първите девет месеца на предходната година са сключени 7000 сделки на имотния пазар в морската столица.

Неговата прогноза е, че както и преди, така и през тази година във Варна най-търсеният дом ще бъде двустаен апартамент на цена до около 50 000 евро. Новото строителство ще бъде за предпочитане, въпреки че ще продължи да има клиенти и за панелките.